Jugoslovensko dramsko pozorište, Mala sala

Praktična edukacija za pametne gradove

U malim grupama od 20 učesnika razmenjujemo praktična znanja i pokrećemo promene.

Alternativno finansiranje i otvoreni podaci koji doprinose stvaranju održivih i klimatski pametnih gradova teme su edukativnih radionica koje će se održati u okviru konferencije “Građani pokreću grad budućnosti: RE – IMAGINNING THE CITY” 10. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Konferencija se organizuje u okviru projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene, koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP) i finansijskih sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Trajanje radionica: 60 minuta.

 

12:00 – 13:00 ALTERNATIVNO FINANSIRANJE 1

13:00 – 14:00 ALTERNATIVNO FINANSIRANJE 2

Alternativno finansiranje se odnosi na finansijske tokove, procese i instrumente koji su izašli van tradicionalnog finansijskog sistema kao što su banke, berze akcija i obveznica. Obično se odnosi na prikupljanje sredstava kroz grupno finansiranje odnosno crowdfunding platforme, peer-to-peer kreditiranja, trgovanja e-računima, biznis anđele i rizični kapital. Grupno finansiranje je vrsta alternativnog finansiranja u kome veliki broj učesnika, grupa, ima mali doprinos cilju zbog kog se sredstva prikupljaju. Postoji nekoliko vrsta crowdfunding-a, koji zavise od finansijskog odnosa između nosilaca projekta i vlasnika. I dok investiciono i kreditno grupno finansiranje podrazumevaju povraćaj za uloženo, modeli kroz donacije ne nude finansijski povraćaj. Sa druge strane, modeli zasnovani na nagradama pružaju konkretne benefiti kroz određene pogodnosti. Generalno, svaka kampanja grupnog finansiranja obično postavi određeni cilj prikupljanja sredstva i ograničeno vreme za njihovo prikupljanje. 

OPIS RADIONICA I PREDAVAČI: 

Primere alternativnih načina finansiranja predstaviće: Marina Petrović, ekspert za inovativna finansiranja, Regionalni centar UNDP u Istanbulu; Hajdana Rukavina, predstavnik Zelene Energetske Zadruge (ZEZ) iz Hrvatske i predstavnik Energetske kooperative (ECO) iz Šapca. U okviru dve radionica “Alternativno finansiranje”, koje će se održati u periodu od 12:00 – 14:00 časova biće predstavljene crowdfunding platforme, proces pripreme i sprovođenja kampanje sa posebnim osvrtom na projekte u oblasti solarnih izvora energije, kriptovalute u različitim sektorima. 

 

14:30-15:30 OTVORENI PODACI

Otvoreni podaci su podaci kojima svako može da pristupi. Pojam „otvoreni podaci“ odnosi se na digitalne podatke koji su dostupni na Internetu i koje svako može da koristi ili ponovo objavi u bilo koju svrhu, besplatno ili uz minimalne troškove. Otvoreni podaci treba da budu objavljeni u formatu koji omogućava njihovu jednostavnu mašinsku, odnosno računarsku obradu i analizu.

Jedan od ključnih faktora za monitoring uticaja klimatskih promena na lokalnom nivou je dostupnost i kvalitet podataka i informacija u različitim sektorima kao što su: proizvodnja i potrošnja električne energije, saobraćaj, upravljanje otpadom, poljopriveda. Ovakvi podaci su od suštinskog značaja za efikasno planiranje i donošenje odluka i pružanje kvalitetnih usluga za građane. Kako bi ovi podaci bili najefikasnije upotrebljeni, potrebno je da oni budu predstavljeni tako da svako može da ih razume i koristi. Ubrzani razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) i porast potrebe za informacijama na globalnom nivou podstiču lokalne samouprave da otvore svoje podatke. Ovakav pristup „otvorenih podataka“ podstiče inovacije, doprinosi transparentnosti donošenja odluka i  efikasnijim javnim uslugama. Otvaranje podataka javnih institucija takođe podstiče veće učešće građana, privlači investicije i predstavlja osnov za jačanje otpornosti lokalnih zajednica na klimatske promene.

OPIS RADIONICA I PREDAVAČI: 

U okviru radionica “Otvoreni podaci” koje će se održati od 14:30 do 15:30 časova, sa učesnicima će raditi predstavnik Kancelarije za lokalni razvoj i projekte Grada Niša Đorđe Antić, predstavnik NVO Palgo Smart Andreja Gluščević i predstavnici Portala otvorenih podataka Grada Kragujevca, Zoran Đorđević i Gordana Stojanović. Cilj je da se predstave primeri procesa otvaranja podataka koji su relevatni sa stanovišta klimatskih promena, problemi i izazovi, vizuelizacija i uloga podataka u planiranju održive budućnosti gradova i opština.