Na SAMITU O KLIMATSKIM PROMENAMA u septembru 2019. Ujedinjene nacije su pozvale sve zemlje članice da preduzmu konkretne akcije kako bi se izbegle katastrofalne posledice klimatskih promena.

U Srbiji, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), sprovode projekat “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”. Ova inicijativa ima za cilj da doprinese da opštine i gradovi u Srbiji postanu otporniji na promene klime.

U okviru projekta, u četvrtak, 10. oktobra 2019. godine, Ministarstvo i UNDP, u partnerstvu sa Adria Media Group, organizuju događaj “Građani pokreću grad budućnosti”, kako bi predstavili infrastrukturna rešenja za razvoj klimatski pametnih gradova, ukazali kako primena novih tehnologija pomaže urbanim sredinama da adekvatno odgovore na potrebe građana, ekonomije i prirode i uključili građane u odlučivanje o primeni inovativnih rešenja.

Svaki pametan grad ima svoju jedinstvenu priču. Od izuzetnog je značaja da pametni gradovi razmenjuju iskustva, znanja i ideje u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena.

U okviru SMARTx govora, predstavnici različitih gradova u svetu preneće nam iskustva o primeni inovacija, razvojnim strategijama i konkretnim rešenjima primenjenim u praksi.

U cilju stvaranja i razvijanja klimatski pametnih gradova, neophodno je da uključimo sve zainteresovane strane i obezbedimo pametnu infrastrukturu. Cilj jednodnevnog otvorenog događaja je
da motivišemo i povežemo građane, privatni sektor i lokalne vlasti kako bismo započeli neophodnu promenu ka klimatski pametnim gradovima. Očekuje se prisustvo domaćih i stranih zvaničnika, predstavnika lokalnih samouprava, kompanija, stručne javnosti, civilnog društva i medija.

Deluj za klimatski pametnu Srbiju.